Telèfon
+376 803 344
Horari
De dl a dv de 9:00 a 13:00 h i de 15:00 a 17:00 h
Segueix-nos!

Dia Europeu de la Justícia 2021

Sota el lema “No hi ha justícia sense advocats independents” se celebra enguany el Dia Europeu de la Justícia.

Què es el Dia Europeu de la Justícia?

El 25 d’octubre se celebra el Dia Europeu de la Justícia. El seu objectiu és apropar la justícia als ciutadans, informar-los dels seus drets i promoure la tasca del Consell d’Europa i de la Comissió Europea en matèria de justícia. Tanmateix, pretén que els ciutadans europeus tinguin accés a les eines que es troben disponibles pel que fa a justícia transfronterera. També pretén apropar els processos legals civils als ciutadans perquè siguin realment més accessibles

Quin és el lema del Dia Europeu de la Justícia 2021?

El tema del Dia Europeu de la Justícia 2021 és “No hi ha justícia sense advocats independents”. Enguany es posarà de manifest la importància de garantir i preservar aquesta independència en benefici dels drets dels ciutadans. Aquesta serà una oportunitat per donar llum als atacs contra advocats que sovint estan relacionats amb l’assimilació als seus clients o a les causes d’aquests.

També serà una oportunitat per reiterar la necessitat d’un conveni europeu vinculant sobre la professió d’advocat. Amb aquest es busca preservar la independència, la integritat de l’Administració de la justícia i l’Estat de dret.

La importància de la independència dels advocats

La independència dels advocats i dels Col·legis d’advocats és un element essencial perquè la professió d’advocat pugui dur a terme la seva missió de defensar correctament els ciutadans, fins i tot en les seves accions contra l’Estat, crear confiança entre advocats i els seus clients, preservar l’Estat de dret i complir l’important i irreemplaçable paper de prevenir l’abús de poder.

D’acord amb el Principi 18 dels Principis bàsics de Nacions Unides sobre la funció dels advocats:

“els advocats no seran identificats amb els seus clients ni amb les causes dels seus clients com a conseqüència de l’acompliment de les seves funcions”

Aquesta norma és extremadament important degut a la tendència, en alguns països, d’associar les causes dels clients amb els seus advocats.

De fet, ja fa uns anys, en un informe de la Comissió de Drets Humans de l’ONU, el Relator Especial -sobre la independència dels jutges i advocats- va advertir sobre la seva preocupació davant “l’augment del nombre de denúncies referents als governs que identifiquen als advocats amb les causes dels seus clients. Els advocats que representen als acusats en casos políticament delicats solen ser objecte de dites acusacions”.

El Relator Especial va concloure que “identificar als advocats amb les causes dels seus clients, a menys que hi hagi proves en aquest sentit, podria interpretar-se com una intimidació i una fustigació dels advocats interessats”.