Telèfon
+376 803 344
Horari
De dl a dv de 9:00 a 13:00 h i de 15:00 a 17:00 h
Segueix-nos!

DIA DELS DRETS HUMANS

El 10 de desembre de l’any 1948, lAssemblea General de les Nacions Unides va adoptar la Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH).

Però, què son els Drets Humans i d’on va sorgir la Declaració? T’ho expliquem en el següent article.

Què és la Declaració Universal dels Drets Humans?

La Declaració Universal dels Drets Humans és un document històric que proclama els drets inalienables que corresponen a tota persona en la seva condició de ser humà, independentment de la seva raça, color, religió, sexe, idioma, opinió política o de qualsevol altra índole, origen social o nacional, posició econòmica, naixement o qualsevol altra condició.

Com ens diu al seu preàmbul, és un ideal comú a assolir per a tots els pobles i nacions amb el fi que cada persona i cada institució, inspirant-se constantment en aquesta Declaració, promoguin, mitjançant l’ensenyament i l’educació, el respecte a aquests drets i llibertats i assegurin, amb mesures progressives nacionals i internacionals, el seu reconeixement i aplicació universals i efectius, tant entre els pobles dels Estats membres com entre els dels territoris sota llur jurisdicció.

Per tant, podem dir que la DUDH és un document que serveix de pla d’acció global per a la llibertat i la igualtat, que protegeix els drets de totes les persones.

“En definitiva, on comencen els drets humans universals? En petits llocs, a prop de casa; en llocs tan propers i tan petits que no apareixen a cap mapa. Si aquests drets no signifiquen res en aquests llocs, tampoc no signifiquen res enlloc més. Sense una acció ciutadana coordinada per defensar-los al nostre entorn, la nostra voluntat de progrés a la resta del món serà en va.”

-Eleanor Roosevelt-

Per què va sorgir la DUDH?

La DUDH va ser redactada per representants de diferents contextos culturals, jurídics i religiosos de tot el món, en resposta als actes de barbàrie succeïts durant la Segona Guerra Mundial.

El document va començar a redactar-se l’any 1946, i després de recollir aportacions de molts estats i regions, va entrar a ser debatuda per tots els membres de la Comissió de Drets Humans de l’ONU, fins que va ser adoptada l’any 1948.

Per primera vegada a la història, el món disposava d’un document acordat globalment que reconeixia que tots els éssers humans son lliures i iguals.

Què conté la Declaració Universal de Drets Humans?

La DUDH conté 30 articles que exposen diferents drets i llibertats que pertanyen a totes les persones i que son inalienables.

Els repassem?

Versió simplificada de la Declaració Universal dels Drets Humans

Quin és el tema escollit enguany per a celebrar el Dia dels Drets Humans?

La igualtat és el tema escollit aquest any per a celebrar el Dia dels Drets Humans, juntament amb l’article 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans que ens deia:

“Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.“

De fet, els principis d’igualtat i de no discriminació son l’essència dels drets humans. Tanmateix, la igualtat, la no discriminació i la inclusió son els eixos per a reduir les desigualtats que afecten les persones més vulnerables de la nostra societat.

Sabies que…?

La Declaració Universal de Drets Humans té un rècord Guinness.  La DUDH està disponible en més de 500 llengües, sent així el document que més s’ha traduït en tot el món.