Telèfon
+376 803 344
Horari
De dl a dv de 9:00 a 13:00 h i de 15:00 a 17:00 h
Segueix-nos!

Quines novetats introdueix el nou Reglament dels drets a la defensa i l’assistència tècnica lletrades?

El passat 24 de març es va aprovar, mitjançant el Decret 98/2021, el Reglament dels drets a la defensa i l’assistència tècnica lletrades.

El Reglament dels drets a la defensa i l’assistència tècnica lletrades té per a objecte regular la defensa i l’assistència tècnica lletrades.  En els àmbits civil i administratiu ho farà davant dels batlles i els tribunals. En l’àmbit penal davant del Cos de Policia i dels batlles i tribunals, així com el benefici de la defensa i l’assistència lletrades gratuïtes.

Quines novetats o reformes introdueix el nou reglament?
  • – Regula per primera vegada els requisits i les condicions per obtenir el benefici de la defensa i assistència tècnica lletrades gratuïtes.
  • – Reconeix explícitament el dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades en els àmbits civil i administratiu, amb independència de la situació econòmica de la persona que sol·licita aquest dret.
  • – Possibilita que l’advocat d’ofici civil defensi i assisteixi les parts en els processos de mediació, amb la finalitat d’atorgar i homologar judicialment el conveni que formalitzi l’acord assolit mitjançant el Servei de Mediació Familiar.
  • – Especifica que els torns d’ofici son també aplicables en la defensa i l’assistència tècnica lletrades de:
    • les persones víctimes de la violència de gènere o domèstica.
    • les víctimes de tràfic d’éssers humans.
  • – En cas de situació econòmica desfavorable o d’insolvència sobrevinguda, s’aplica el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes a totes les actuacions i tràmits efectuats a partir del moment de la sol·licitud. Les despeses aniran a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat.
Què és un advocat d’ofici?

Un advocat d’ofici és aquell designat pel Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra per la defensa d’un sospitós o detingut, encausat o inculpat, víctima de violència de gènere, de violència domèstica o víctima de tràfic d’éssers humans de qualsevol ciutadà que no disposa de suficients mitjans econòmics per contractar un advocat o que ha decidit no escollir-ne cap i sigui indispensable per a la seva defensa.

El Col·legi d’Advocats d’Andorra és l’ens encarregat d’organitzar els torns de guàrdia i els d’ofici que siguin necessaris. A més, ha de garantir la seva continuïtat i eficàcia.

Què haig de fer per sol·licitar un advocat pels torns d’ofici o l’assistència tècnica lletrada gratuïta?

Per sol·licitar la defensa i assistència tècnica lletrades pels torns d’ofici o gratuïtes s’ha d’emplenar degudament el formulari. Una vegada omplert degudament, s’ha de presentar al Registre de la Batllia o del tribunal que correspongui.

En el cas de la defensa i assistència gratuïta s’haurà de presentar la documentació acreditativa dels ingressos i despeses declarats demanats a la sol·licitud.

Descarrega’t la sol·licitud que necessitis a continuació: