Ha destruït Johnny Depp el moviment #metoo? Han perdut credibilitat les dones que han estat víctimes de les seves parelles?
El passat 1 de juny un jurat de 5 homes i 2 dones van decidir a favor de Johnny Depp, la part demandant. L’actor guanyava així el cas per difamació contra Amber Heard. L’actriu havia dit que el seu exmarit la maltractava. Depp no només ho va negar, sinó que va demandar Heard, atribuint a la mateixa diversos maltractaments.
Per a posar-nos en antecedents, tinguem en compte dos factors.
El judici a Johnny Deep
En primer lloc, entendre que existeix un judici anterior, a porta tancada, aquesta vegada al Regne Unit, no contra Heard sinó contra el periòdic The Sun, en el qual Depp, també part demandant, va perdre. El periòdic va etiquetar a Depp com “wife-beater” (colpejador d’esposes) en un dels seus articles en línia. El jutge, que no un jurat, va desestimar la demanda determinant que van existir incidents violents contra Heard per part de l’actor.
D’altra banda, Johnny Depp mai ha estat acusat o condemnat en una tribunal criminal, en cap país, per maltractaments o abús, no contra Heard ni contra ningú. Totes les causes han estat civils.
Un factor determinant perquè Depp guanyés el judici va ser el suport de l’opinió pública, reforçada per l’estratègia dels advocats de l’actor, que va girar entorn de destruir la credibilitat de l’actriu. Un batalló de testimonis, amics i experts, van testificar a favor de l’actor, aconseguint dos objectius: desmentir les tres difamacions per les quals Heard era demandada, i demostrar que era ella qui abusava de l’actor. Així la seva imatge en l’opinió pública va passar de “víctima de violència domèstica” a membre integrant d’una “relació tòxica”.
Per qué va perdre el judici Johnny Deep al Regne Unit?
Una de les raons per les quals Depp va perdre en el judici al Regne Unit va ser perquè el jutge anglès va trobar creïble a Heard, al·ludint que no estava motivada pels diners, ja que els 7 milions que va obtenir en el seu acord de divorci anaven a ser donats. En el judici dels Estats Units, l’equip legal de Depp va posar l’accent a demostrar que aquestes donacions no van arribar a realitzar-se.
A l’anterior s’afegeix que experts en maquillatge i fotografia van corroborar els retocs i edicions fotogràfiques de les fotos presentades com a proves de violència.
Després de l’espectacular judici, una cosa ens va quedar clar a tots: la seva era una relació complexa, plena d’alts i baixos, però sobretot tòxica.
El judici ha obert el debat i ha generat la polarització d’opinions: fins on fem un correcte ús i pràctiques de les polítiques d’igualtat de gènere? És lícit el desemparament que senten molts homes davant els casos de violència contra ells? Hem convertit a les dones en víctimes simplement pel fet de ser dona?
El cas de María Sevilla, expresidenta d’Infància Lliure
A l’altra cara de la moneda, més a prop de les nostres fronteres, tenim el cas de la Sra. María Sevilla, expresidenta d’Infància Lliure, que va ser condemnada a dos anys i quatre mesos de presó per retenir al seu fill i ocultar-lo al pare, i posteriorment parcialment indultada. El pare acusa a Sevilla de mentir i ha penjat en TikTok un vídeo en el qual s’oposa rotundament a l’indult, posant l’accent en els positius informes psicològics i benestar del seu fill. Quin missatge s’envia a la societat amb aquest indult? D’igualtat o favoritisme? D’objectivitat o d’ideologia política?
Havíem estat una societat on el poder econòmic, polític i social requeia en l’home. Avui dia crec que ja no. El moviment #metoo, va aflorar els abusos que van patir moltes dones en la dècada 90 i del 2000.
Com a societat, estem en un procés d’adaptació, evolució i aprenentatge constant. És la nostra obligació replantejar-nos contínuament cap a on volem anar per a no deixar fora a ningú. L’article 6 de la Constitució del Principat d’Andorra garanteix la igualtat davant la llei. El feminisme és un moviment imprescindible per a aconseguir la igualtat de drets, i ha de fer honor a la seva definició, que és precisament trobar i lluitar per aquesta igualtat. La igualtat no sols és un problema de dones, és un problema humà. Formem un món de persones, homes i dones, i hem de treballar junts per a crear una societat on tots siguin tractats amb igualtat i justícia.
En aquest judici no sols va guanyar Johnny Depp. També van guanyar les persones que lluiten per crear un sistema més just i inclusiu. No hi ha cabuda per a les persones que menteixen per a pujar en l’escala econòmica i social utilitzant el seu gènere, aprofitant-se de la seva condició de dona. Això no és igualtat, és delicte.